Articles

Mavis Staples

Mavis Staples: životopis

Mavis Staples, 80-rok-starý zpěvák ze Spojených Států, je jedním z nejjasnějších zástupci ze světa hudby. Poté, co začala svou kariéru jako dítě (vedle svých příbuzných-hudebníků), se za několik hodin stala skutečnou hvězdou v mnoha zemích, kromě své vlasti. Díky pronikavému hlasu ženy a hlubokému významu jejích projektů, stále ji milují miliony fanoušků po celém světě.

Childhood and youth

View this post on Instagram

Last weekend at @outsidelands was a whirlwind, but this smile would not leave my face ? ? @jeromebrunet

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Aug 16, 2019 at 4:38pm PDT

rodištěm ženy je Chicago. Když se narodila dynastii hudebníků, začala se zajímat o hudbu od samého dětství. Jako dítě ráda trávila čas psaním textů, hraním na kytaru a bicí, posloucháním legendárních zpěváků. Její rodiče podporovali dceru ve všem a pomohli jí vytvořit základ pro její budoucí kariéru.

hudební kariéra

kariéra Staples začala v roce 1950, kdy se připojila k hudební skupině složené z jejích rodinných příslušníků s názvem God ‚ s Greatest Hitmakers. Původně byl hudebník často hostem v místních chrámech, zpíval v rozhlasovém programu. V roce 1956 nahrála singl „Uncloudy Day“ na labelu s názvem Vee-Jay. Po obdržení maturity se zpěvačka začala věnovat hudbě mnohem více času.

skupina si získala obrovské množství fanoušků a stala se skutečnou ikonou mezi ostatními gospelovými hudebníky. Jejich hlasy byly dokonce použity při protestech za občanská práva.

Svorky skladby měly vždy hluboký význam – zpívali o akutní sociální problémy. Takže ve stopách „dlouhá procházka do D. C.“ a “ kdy budeme placeni?“existuje moudré poselství mládeži. Jejich projekty navíc vždy postoupily na vrchol hitparád. Takže jejich píseň “ I ‚ll Take You There“ se dostala na číslo 1 v americkém grafu, zatímco “ Let ‚s Do It Again“ postoupila na druhé místo.

1968 přineslo kapele smlouvu se Stax Records.

V pozdní 1960, Staples Singers změnil jejich styl R&B. to, Že čas Mavis také vyzkoušeli vytváření solo music – v roce 1969 žena představila svůj první projekt – kolekce s názvem ‚Mavis Staples. Následující rok vydala „Only for the Lonely“, včetně skladby s názvem “ I Have Learned to Do Without You.’Tyto dvě nová alba přinesl hudebník ani komerční, ani kritický úspěch, protože ona neúspěšně sloučeny disco a electro-pop. Mavis‘ alba ‚Čas Čeká na nikoho‘ (1989), a Hlas také nebyly vysoké úspěch – Staples, že o tom dát nahoru.

View this post on Instagram

konečně, tady je moje píseň ‚dostaneme‘! Tenhle je pro mě zvláštní, protože se jedná o duet s @benharperem, mým drahým přítelem a producentem mé nadcházející desky we Get By. Podívejte se na hudební video ze zákulisí zde na odkazu v bio. Pokud jste v Nashvillu, přijďte a sledujte, jak to dnes večer živě předvádím na @theryman ?

příspěvek sdílí Mavis Staples (@mavisstaples) dne 15. Května 2019 v 9:03 PDT

Po dlouhé době nepřítomnosti, v roce 1969 zpěvák ji potěšilo fanoušky uvolněním ‚Spirituály a Gospel‘ – kolekce zaznamenány na počest Mahalia Jackson. Bohužel, Mavis‘ otec zemřel na konci roku 1990, a ona si pauzu od své kariéry. Do světa hudby se vrátila koncem roku 2000-Mavis spolupracovala s Bobem Dylanem a Los Lobos.

rok 2004 byl poznamenán nahrávkou Have a Little Faith-alba vytvořeného na počest jejího zesnulého otce. Sbírka obsahovala skladby jako „Will The Circle Be Unbroken“ a “ Pops Recipe.“

o tři roky později Mavis Staples přidala album “ We ‚ll Never Turn Back“ na seznam svých projektů. Na jeho nahrávání se podíleli hudebníci Ry Cooder a Ladysmith Black Mambazo. V roce 2008 zpěvačka představila koncertní album „Hope at The Hideout“, které nahrála na skromném místě. Projekt zahrnoval hymny občanských práv, písně o svobodě a svobodě. Pozoruhodné je, že název alba připomíná prezidentský slogan Baracka Obamy.

View this post on Instagram

Excited to share a new live video for my song „Love And Trust“ ?from my upcoming record ‘Live in London’ ! Pre-order link in bio

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Jan 21, 2019 at 9:15 PST

Jako v roce 2010, že rok Mavis zaznamenal sbírku pod názvem ‚nejsi Sám‘ se skládá z měřítek evangelia. Projekt získal většinou pozitivní ohlas u kritiků a přinesl cenu Staples Grammy. Mavis Staples ‚nedávné práce jsou‘ One True Vine ‚(2013) a ‚If All I Was Was Black‘ (2017) – Tweedy pomohl při jeho výrobě. Jeho nejúspěšnější písní je „Build A Bridge“.‘

začátkem roku 2017 byla Mavis Staples pozvána na koncert I Give You Power. V té době byla také viděna hrát na Wait, počkat … Neříkej mi to! – měla rozhovor o rockové kapele The Shaggs. Téhož roku byla zpěvačka spolu s Pushou T uvedena na singlu z pátého alba Gorillaz Humanz ‚ Let Me Out.’

View this post on Instagram

It meeeee ? ? @kickeventphotography

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Sep 26, 2018 at 7:38pm PDT

In November 2017, fans could listen to Mavis‘ new collection ‘If All I Was Was Black. Jeff Tweedy zase pomáhal s produkcí písně. Album se skládá z původních písní napsaných Jeffem a Mavisem. Jako propagaci sbírky se vydala na turné.

o Několik měsíců později, posluchači Hozier písně ‚Nina Zvolal Moc‘ by mohl poznat, Sponky být vybavený.

v květnu 2019 hudebník uspořádal koncert na počest svých 80. narozenin v divadle Apollo-před 63 lety tam vystoupila po boku své rodiny. Žena pozvala na koncert slavné celebrity, prominentní duety-včetně Davida Byrna.

její čisté jmění bylo hodnoceno na 6 milionů dolarů.

View this post on Instagram

byl jsem trochu zaneprázdněn tento víkend! ??? Moc děkuji všem, kteří udělali @newportfolkfest tak zvláštním. Kliknutím na odkaz v mém bio pro více zábavy… nebojte se, že přijdou další obrázky! Xoxox ??❤️?

příspěvek sdílený Mavis Staples (@mavisstaples) dne 2. srpna 2018 v 7:12 hodin PDT

Televize

V jejím životě, hvězda má host-hrál na takových TELEVIZNÍCH programů jako Písně Chvály, Soul Train a The Cosby Show.

také nazpívala soundtrack k vánočním prázdninám National Lampoon v roce 1989.

Jessica Edwards, prominentní filmová režisérka, natočila dokument o Mavis v roce 2014.

v září 2015 vystoupila žena na pozdní Show se Stephenem Colbertem.

2019 je poznamenán jejím vystoupením po boku Brandi Carlile na segmentu CBS This Morning „Saturday Sessions“.

View this post on Instagram

SO ? MUCH ? LOVE ? #achangeisgonnacome #girlgang

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Jul 30, 2018 at 4:23 PDT

Osobní život

stejně Jako u Mavis Staples‘ vztah, ona měla manžela – Spencer Úniku – jsou vázány na uzel v roce 1964. Ti dva se rozešli poté, co se Staples rozhodl soustředit se na svou kariéru, nezůstat doma. Staples nemá děti. Jednou na rozhovoru, žena řekla, že jí Bob Dylan navrhl, ale ona to popřela.

Diskografie

  • Mavis Staples (1969)
  • Pouze pro Osamělé (1970)
  • Oh What a Feeling (1979)
  • Čas na nikoho Nečeká (1989)
  • Hlas (1993)
  • Mavis Staples (1995)
  • Livin on a High Note (2016)
  • Pokud Vše, co jsem Byl Bylo Černé (2017)
  • dostaneme Podle (2019)

Ocenění

  • Nejlepší Inspirující Výkon (1961)
  • Nejlepších Duše Evangelia Výkon (1968)
  • Lifetime Achievement Award (2004)
  • Píseň Roku (2005)
  • Duch Americana/Free Speech Award (2007)
  • Nejlepší Americké Kořeny Performance (2015)
  • umělec roku (2019)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.