Articles

Na stopě červeného Junglefowl

pro rok 2010, Mezinárodní rok biologické rozmanitosti, bude můj zelený prostor představovat různé pohledy na místní biologickou rozmanitost. Tento článek je součástí celoroční série.

bylo by vám odpuštěno, kdybyste si mysleli, že červená Junglefowl je prostě kuře, které náhodou žije ve volné přírodě. Koneckonců, vypadá to velmi podobně jako běžné domácí kuře! Ale červená Junglefowl je vlastně předkem všech domácích kuřat. Tento ctihodný chook je však v Singapuru ohrožen.

Junglefowl Červený se vyskytuje od západních Himalájí po jižní Čínu a po celé jihovýchodní Asii. V Singapuru je to ohrožené zvíře a je na seznamu „ohrožených“ v Červené knize. Skutečné divoké populace byly zaznamenány v Pulau Ubin od 80. let a v západním povodí od roku 2000. Populace v Pulau Ubin je považována za životaschopnější.

fakta o slepicích: Věděli jste?

– předpokládá se, že červená Junglefowl byla domestikována před tisíci lety, pro kohoutí zápasy a náboženské obřady.

– Červená Junglefowl se obvykle vyskytuje v rodinné skupině až 20 ptáků. Každá skupina má obvykle jednoho zralého muže, s několika ženami a mladistvými.

– ačkoli mnoho lidí věří, že kuřata nemohou létat, Červená Junglefowl může létat na krátké vzdálenosti. Hnízdí na stromech, aby se vyhnul predátorům.

proč je ohrožena Červená Junglefowl? Jedním z důvodů je ztráta jeho stanovišť: křoviny, sekundární lesy a mangrovy. Mnoho z nich se stalo kořistí bezohledných pytláků kvůli zvyku ptáků na zemi. Počet populací Junglefowl Red je také dále ovlivněn, když se ptáci kříží s domácími kuřaty.

ačkoli se Junglefowl červený fyzicky podobá domácím kuřatům, je podstatně větší při délce 43-80 cm. Samec má bílé obličejové lapky a rozlišovací bílou skvrnu na horní spodní části ocasu a červený hřeben na hlavě. Dokonce i jeho volání je podobné domácímu samci „cock-a-doodle-do“, ale poslední poznámka končí náhle. Muž i žena mají šedé nohy a chodidla.

Kromě Red Junglefowl, existují tři další druhy Junglefowl: Srí Lanka Junglefowl (Gallus lafayetii), Grey Junglefowl (Gallus sonneratii), a Zelené Junglefowl (Gallus varius). Všechny z nich pocházejí z čeledi bažantovitých (Phasianidae), mezi jejichž členy patří také krůta, páv a křepelka.

v Pulau Ubin provádí NParks průzkumy k odhadu a sledování populace od roku 2005. Každý průzkum vidí zaměstnance a dobrovolníky, kteří se vydávají do šesti sektorů na ostrově současně, zaznamenat pozorování a volání červeného Junglefowl. Pro soudržnost při sběru dat se průzkumy opakují třikrát, na stejných místech a ve stejnou denní dobu.

tři průzkumy provedené od roku 2005 ukázaly, že populace červených Junglefowlů zůstala v posledních čtyřech letech poměrně konzistentní. To je opravdu dobrá zpráva pro naše jemné, opeřené přátele tohoto ohroženého druhu – zůstávají chráněni v tomto stanovišti, kde se mohou chovat a prosperovat.

Tím, že Choi Yook Sau
Fotografie Alan Tan


samec Red Junglefowl šíření jeho křídla v letu.


Rodiny Red Junglefowl, pást spolu na pláži


dvojice mužské a ženské Red Junglefowl. Samec je rozeznatelný podle Červeného hřebenu na hlavě a bílé skvrny na zadku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.