Articles

Mavis Staples

Mavis Staples: biografia

Mavis Staples, 80-letnia piosenkarka ze Stanów Zjednoczonych, jest jednym z najjaśniejszych przedstawicieli świata muzyki. Rozpoczynając karierę jako dziecko (u boku krewnych-muzyków), w ciągu kilku godzin stała się prawdziwą gwiazdą w wielu krajach, poza ojczyzną. Ze względu na przenikliwy głos kobiety i głęboki sens jej projektów, wciąż jest kochana przez miliony fanów na całym świecie.

Childhood and youth

View this post on Instagram

Last weekend at @outsidelands was a whirlwind, but this smile would not leave my face ? ? @jeromebrunet

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Aug 16, 2019 at 4:38PM PDT

Będąc urodzoną w dynastii muzyków, od najmłodszych lat interesowała się muzyką. Jako dziecko lubiła spędzać czas na pisaniu tekstów, grze na gitarze i perkusji, słuchaniu legendarnych śpiewaków. Jej rodzice wspierali córkę we wszystkim i pomogli jej stworzyć podwaliny pod jej przyszłą karierę.

kariera muzyczna

karierę muzyczną rozpoczęła w 1950 roku, kiedy dołączyła do zespołu muzycznego składającego się z członków jej rodziny zatytułowanego God’ s Greatest Hitmakers. Początkowo muzyk był częstym gościem w lokalnych świątyniach, śpiewał w programie radiowym. W 1956 nagrała singiel – „Uncloudy Day” w wytwórni Vee-Jay. Po otrzymaniu dyplomu ukończenia szkoły średniej piosenkarka zaczęła poświęcać muzyce znacznie więcej czasu.

zespół zyskał ogromną rzeszę fanów i stał się prawdziwą ikoną wśród innych muzyków gospel. Ich głosy były nawet używane podczas protestów na rzecz Praw Obywatelskich.

utwory Staples’ a zawsze miały głębokie znaczenie – śpiewały o ostrych problemach społecznych. W utworach „Long Walk to D. C.” I ” When Will We Be Paid?”jest mądre przesłanie dla młodzieży. Co więcej, ich projekty zawsze awansowały na szczyty list przebojów. Ich piosenka „I’ ll Take you There „znalazła się na pierwszym miejscu amerykańskiej listy przebojów, a” Let 's Do It Again” awansowała na drugie miejsce.

rok 1968 przyniósł zespołowi kontrakt z wytwórnią Stax Records.

pod koniec lat 60.Staples Singers zmienili styl na R&B. wtedy też Mavis próbowała tworzyć muzykę solową – w 1969 roku zaprezentowała swój pierwszy projekt – kolekcję zatytułowaną ” Mavis Staples. W następnym roku wydała „Only for the Lonely”, w tym utwór ” I Have Learned to Do Without You.”Te dwa nowe albumy przyniosły muzykowi ani komercyjny, ani krytyczny sukces, gdyż bezskutecznie połączyła disco i electro-pop. Mavis „po albumach” Time Waits for No One „(1989), a także „The Voice” nie odniosły dużego sukcesu – sprawiły, że Staples myślał o poddaniu się.

View this post on Instagram

Wreszcie, oto moja piosenka „damy radę”! Ten jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ jest to duet z @benharper, moim drogim przyjacielem i producentem mojej nadchodzącej płyty We Get By. Zapraszamy do obejrzenia teledysku zza kulis pod linkiem w biografii. Jeśli jesteś w Nashville, przyjdź i zobacz, jak wykonuję to dziś na żywo w @theryman ?

a post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on May 15, 2019 at 9:03AM PDT

Po długim okresie nieobecności, w 1969 piosenkarka zadowoliła swoich fanów wydając „spirituals and gospel” – kolekcję nagraną na cześć Mahalii Jackson. Niestety ojciec Mavis zmarł pod koniec lat 90. i zrobiła sobie przerwę w karierze. Wróciła do świata muzyki pod koniec 2000 roku-Mavis współpracowała z Bobem Dylanem i Los Lobosem.

rok 2004 upłynął pod znakiem nagrania Have a Little Faith – albumu stworzonego na cześć jej zmarłego ojca. W kolekcji znalazły się takie utwory jak „Will the Circle Be Unbroken” i „Pops Recipe.”

trzy lata później Mavis Staples dodała album ” We 'll Never Turn Back” do listy swoich projektów. W nagraniach wzięli udział muzycy Ry Cooder i Ladysmith Black Mambazo. W 2008 roku piosenkarka zaprezentowała album koncertowy „Hope at The Hideout”, który nagrała w skromnym lokalu. Projekt zawierał hymny o prawach obywatelskich, piosenki o wolności i wolności. Co ciekawe, tytuł albumu przypomina prezydenckie hasło Baracka Obamy.

View this post on Instagram

Excited to share a new live video for my song „Love And Trust” ?from my upcoming record ‘Live in London’ ! Pre-order link in bio

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Jan 21, 2019 at 9:15: 00 PST

w 2010 roku Mavis nagrał kolekcję pod nazwą „You Are Not Alone” składającą się ze standardów gospel. Projekt zyskał głównie pozytywne uznanie krytyków i przyniósł Staples nagrodę Grammy. Ostatnie prace Mavis Staples To „One True Vine” (2013) i „If All I Was Was was Black” (2017) – Tweedy pomógł w jej produkcji. Najbardziej udanym utworem tego ostatniego jest ” Build a Bridge.”

na początku 2017 roku Mavis Staples została zaproszona do występu na koncercie I Give you Power. Wtedy też pojawiła się w roli głównej w „Wait, Wait”… Nie mów mi! udzieliła wywiadu na temat rockowego zespołu The Shaggs. W tym samym roku piosenkarka wraz z Pusha T znalazła się na singlu z piątego albumu Gorillaz Humanz ” Let Me Out.’

View this post on Instagram

It meeeee ? ? @kickeventphotography

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Sep 26, 2018 at 7:38pm PDT

In November 2017, fans could listen to Mavis’ new collection ‘If All I Was Was Black. Jeff Tweedy ponownie pomógł w produkcji piosenki. Album składa się z oryginalnych piosenek napisanych przez Jeffa i Mavis. W ramach promocji kolekcji wyruszyła w trasę koncertową.

kilka miesięcy później słuchacze piosenki Hoziera „Nina Cried Power” mogli rozpoznać występ Staplesa.

w maju 2019 roku muzyk zaaranżował koncert z okazji swoich 80.urodzin w teatrze Apollo – 63 lata temu występowała tam wraz z rodziną. Kobieta zaprosiła na koncert znane gwiazdy, wybitne duety – m.in. Davida Byrne ’ a.

jej wartość netto została oszacowana na 6 milionów dolarów.

View this post on Instagram

miniony weekend byłem trochę zajęty, a w miniony weekend nie mogłem się doczekać, żeby zobaczyć, co się stało. ??? Dziękuję bardzo wszystkim, którzy uczynili @newportfolkfest tak wyjątkowym. Kliknij link w moim bio, aby uzyskać więcej zabawy… nie martw się, będzie więcej zdjęć! Xoxox ??❤️?

a post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Aug 2, 2018 at 7:12PM PDT

telewizja

w swoim życiu gwiazda występowała gościnnie w takich programach telewizyjnych jak Songs of Praise, Soul Train i The Cosby Show.

zaśpiewała również ścieżkę dźwiękową do świątecznego święta narodowego Lampoona w 1989 roku.

Jessica Edwards, wybitna reżyserka filmowa, nakręciła film dokumentalny o Mavis w 2014 roku.

we wrześniu 2015 roku kobieta wystąpiła w programie Late Show with Stephen Colbert.

rok 2019 upłynął pod znakiem jej występu u boku Brandi Carlile w porannym segmencie CBS „Saturday Sessions”.

View this post on Instagram

SO ? MUCH ? LOVE ? #achangeisgonnacome #girlgang

A post shared by Mavis Staples (@mavisstaples) on Jul 30, 2018 at 4:

życie osobiste

co do Związku Mavis Staples, miała męża – Spencera – zawiązali węzeł w 1964 roku. Rozstali się po tym, jak Staples zdecydowała się skupić na karierze, a nie zostać w domu. Staples nie ma dzieci. Pewnego razu w wywiadzie kobieta powiedziała, że Bob Dylan się jej oświadczył, ale ona zaprzeczyła.

Dyskografia

  • Mavis Staples (1969)
  • Only for the Lonely (1970)
  • Oh What A Feeling (1979)
  • Time Waits for No One (1989)
  • The Voice (1993)
  • Mavis Staples (1995)
  • Livin’ on A if all I was was was Black (2017)
  • we get by (2019)

nagrody

  • best inspirational Performance (1961)
  • best soul gospel performance (1968)
  • Lifetime Achievement Award (2004)
  • Song of the Year (2004)
  • 2005)
  • Spirit of Americana/free speech Award (2007)
  • best American roots Performance (2015)
  • Artysta Roku (2019)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.